Na początku XIX wieku już nie

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społecznych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Z roku na rok sprzedaż kawy

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Jest pewien napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia. To kawa. Według niektórych kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miód. Z roku na rok sprzedaż kawy ciągle rośnie, a sposobów jej przyrządzania jest coraz więcej. Nie wszyscy lubią kawę słodką, wiele osób woli kawę bez żadnych dodatków. Inni dodają do kawy śmietankę lub mleko. Coraz więcej osób przyrządza ten napój z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwszą czynnością po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie filiżanki kawy. Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska, która nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Włosi także przyrządzają kawę na różne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba słynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w małych filiżankach. Ten smaczny napój przygotowuje się przez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone, a następnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje się specjalną mieszankę różnych gatunków kawy. Espresso można pić bez żadnych dodatków lub z cukrem.


Jaka kawa będzie najlepsza od samego

Z czym kojarzy nam się poranek? Niektórym z wielkim pośpiechem, który związany jest z tym, że szykujemy się do pracy, a innym z tym, że koniecznie muszą od rana wypić kawę. Bez tego nie ma szans nawet na to, aby uszykować się do pracy. Dla takich osób proces parzenia samej kawy jest czymś szczególnym, co zawsze trzeba wykonać bardzo dokładnie. Jaka kawa będzie najlepsza od samego rana? Kawa włoska, która cieszy się doskonałą opinią wśród wielu baristów, jak również wśród innych amatorów picia tego czarnego napoju. Włoski rodzaj czarnego napoju w dużej mierze sprzedawany jest w ziarnach, dzięki czemu samodzielnie będzie można wszystko zmielić w specjalnych młynkach do kawy. Proces mielenia kawy przynosi wiele radości i powoduje, że po domu roznosi się bardzo przyjemny aromat, który jest jedyny w swoim rodzaju. Gdzie można otrzymać taką oryginalną włoską kawę? Na pewno w specjalnych sklepach specjalizujących się w sprzedaży włoskich produktów. Sprzedaż kawy oferowana jest w sklepach stacjonarnych, jak również w sieci, dzięki czemu osoby, które nie mają dostępu do sklepu stacjonarnego również mogą zamówić dla siebie kawę.


Dodane: 11-01-2020 03:45